Instagram    Facebook    YouTube

Najväčší obchod s falzifikátmi obuvi a oblečenia: AliExpress

AliExpress  - internetový obchod združujúci tisíce čínskych predajcov, prípadne výrobcov predávajúcich tovar rozmanitého druhu do celého sveta, minimálne v rámci Slovenska a Česka sa jedná o najnavštevovanejšie čínske nákupné stredisko.

AliExpress je najčastejším zdrojom falzifikátov značkových produktov. 99 % výrobkov vydávajúcich sa za produkty firiem Adidas, Nike či Puma, ale i luxusných labelov Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Prada a mnohé ďalšie sú čínskymi kópiami originálov, prípadne „pôvodný“ výtvor Číňanov tváriaci sa ako originál.  
Na napodobeniny z čínskeho obchodného centra bežne narazíte na rôznych domácich inzertných weboch, prípadne sociálnych sieťach, minoritne v e-shopoch alebo v menších kamenných predajniach.
AliExpress je súčasťou čínskeho holdingu Alibaba Group, ktorého ročný obrat je vyšší než spoločností e-Bay a Amazon dokopy. Boj Alibaba s predajcami falzifikátov je viac-menej symbolický -  podvodníci
zväčša v názve výrobku neuvádzajú značku, prípadne poznávacie znaky, napr. logo Adidasu - tri prúžky, sú na fotografii produktu dodatočne odstránené.
Vedomé či nevedomé zakúpenie fake tovaru prináša ďalšie, i keď pomerne ojedinelé negatívum, zadržanie a zlikvidovanie tovaru colnými úradmi. V tomto prípade máte právo žiadať od predajcu vrátenie peňazí. Podľa obchodných podmienok AliExpress dodávateľ nesie plnú zodpovednosť: „ak colné odbavenie nemôže byť ukončené vzhľadom na to, že výrobok porušuje práva duševného vlastníctva alebo sa jedná o falzifikát.“

Dodacia doba na Slovensko, cena prepravy:  Cena, spôsob, čas prepravy  a vybavenie objednávky je rôzny - záleží na konkrétnom predajcovi. Doručenie tovaru je zväčša zadarmo (na Slovensko prostredníctvom Slovenskej pošty), doba doručenia je dva až štyri týždne - nezriedka až šesťdesiat dní. Expresné doručenie (DHL, Fedex, UPS a iné) sa v prípade nákupy obuvi väčšinou nevyplatí, cena prepravy môže byť vyššia než hodnota zakúpeného tovaru.

Platobné metódy: Platobné a kreditné karty Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro. On-line platobný systém Alipay.

Poznámka: Treba mať na zreteli, ak hodnota objednávky presiahne 22 eur, platíte DPH vo výške 20 %. Ak je cena zásielky viac ako 150 eur, okrem DPH je potrebné zaplatiť tiež clo, ktorého výška sa v závislosti od druhu tovaru pohybuje od 3 do 11 %. Ak colný úrad predpokladá, že hodnota tovaru je vyššia než deklarovaná cena, vyžiada si od adresáta doklady na určenie reálnej ceny.