Instagram    Facebook    YouTube

Ďalšia inovácia Nike: Odpruženie Joyride

Nová patentová inovácia Nike Joyride  sa pridala do spoločnosti odpružení športových topánok Nike, akými sú historicky známe systémy Nike Air/Air Zoom, Free, Cushlon, Lunarlon  či novšie React.

Joyride bol navrhnutý tak, aby pomáhal  k čo najmenšiemu  namáhaniu nôh a zároveň poskytoval  v čo najľahšom balení nadštandardnú absorpciu nárazov a súčasne návratnosť energie. Podobnosť  Joyride s odpruženiami konkurenčných spoločností , predovšetkým PUMA NRGY je ako zvyčajne čisto „náhodná“.
Čo je vlastne Joyride?  Jedná sa o špeciálny tlmiaci systém Nike vyrobený z tisícov TPE guličiek, ktorý je výsledkom intenzívneho, opakovaného testovania. Pred  definitívnou voľbou tohto druhu guľôčky  zhotovenej z  termoplastického elastoméru, tiež nazývaného termoplastický kaučuk, ktorý je podobný gume, sa skúšalo stopäťdesiat materiálov.
Guľôčky, respektíve  oválne telieska sú umiestnené v lokálne ladených,  priehľadných puzdrách, čo umožňuje odpruženiu  expandovať do všetkých smerov. Systém vytvára dynamické lôžko, ktoré sa prispôsobuje  nohe.
Vytvorenie segmentovaných oblastí  pomohlo vyriešiť problém s guľôčkami, ktoré sa v prípade jednej celistvej výplne nadmieru pohybovali po celej ploche, čo bolo pre komfortnosť behu a chôdze neudržateľné. Veľkosť jednotlivých puzdier je  založená  na kontakte chodila so zemou. Napríklad, oblasť pod pätou je väčšia, aby lepšie absorbovala náraz, zatiaľ čo predná časť je konštruovaná pre  ľahší, plynulejší krok.TPE komponenty sú rozptýlené v kapsulách spôsobom zodpovedajúcom špecifikáciám konkrétnych zón, a to v súlade s výkonnostnými požiadavkami. Povedzme, ak je v bežeckej obuvi celkovo  8 000 čiastočiek, asi 50 percent z nich pokrýva energiu nárazu do päty, zatiaľ čo približne 5 percent poskytuje tlmenie pod špičkou.

 


Mäkké odpruženie s plynulým prechodom, navrhnuté pre všetkých bežcov, nájdete ako prvé  v obuvi Nike Joyride Run Flyknit, celosvetovo vydanej v druhej polovici augusta 2019.
Budúce tenisky s Nike Joyride, nastavené pre konkrétne účely, zahŕňajú Nike Joyride NSW, Nike Joyride NSW Setter, exkluzívne dámske Nike Joyride NSW Optik a Nike Joyride Kids Nova, navrhnuté pre potreby mladých športovcov. Cena tenisiek by sa malo pohybovať od 150 € nahor.