Instagram    Facebook    YouTube

Športová značka PUMA uvádza na trh nový druh odpruženia XETIC

XETIC je nová tlmiaca technológiu, ktorá kombinuje spôsob mechanického pruženia a mäkkej peny. Inovácia by mala poskytnúť výborný komfort pri behu a chôdzi.

Aj keď XETIC vyzerá ako produkt 3D tlačiarne, odpruženie nie je vyrobené z príslušných plastových materiálov, jedná sa penovú hmotu na báze EVA. Pomenovanie XETIC odvodzuje názov z „auxetických materiálov“, štruktúr, ktoré sa správajú špecifickým spôsobom. Ak sú vystavené mechanickému namáhaniu v jednom smere, v tomto prípade je ním spravidla stlačenie, súčasne sa roztiahnu v kolmom smere.
Projekt vznikal ako súčasť spolupráce s MIT Design Lab. Spoločnosť
„MIT Design Lab“ bola založená popri
Massachusettskom technologickom inštitúte (súkromná vedecko-technická univerzita v USA). V kontexte rozsiahlych technologických inovácií realizuje praktické dizajnérske a umelecké projekty, vrátane  multidisciplinárnych výskumných a projektových tímov, ktoré nie sú obmedzené hranicami medzi dizajnovými, plánovacími a inžinierskymi odvetviami. Projekty spravidla používajú nové technológie.

V priebehu viacročného vývoja prechádzal projekt spolupráce firmy PUMA s MIT Design Lab, výpočtom mnohých algoritmických návrhov a simulácii virtuálneho výkonu auxetického modelu, testovacími analýzami  finálnych prvkov a parametrických návrhov na nájdenie dokonalého vzoru.
PUMA a MIT Design Lab spolupracovali s rozsiahlou komunitou bežcov s cieľom analyzovať jednotlivé behaviorálne špecifiká, ako sú napríklad tlakové body, údaje poslúžili na vyvinutie špecificky tvarovanej štruktúry, ktorá umožňuje progresívne tlmenie. Výsledkom bola štruktúra v tvare horizontálneho ako aj vertikálneho čísla „8“, ktorá je charakteristická pre XETIC.

Prvé tenisky PUMA Calibrate Runner s technológiou XETIC sú k dispozícii v Európe od augusta 2020 na stránkach PUMA.com a vybraných maloobchodných predajcov za cenu 140 EUR.
Vďaka viditeľnej technológii XETIC má Calibrate Runner jedinečnú futuristickú estetiku, ktorá perspektívne osloví streetwearových nadšencov a zároveň poskytne športovcom prístup k nového druhu odpruženia.
Technológiu v blízkej budúcnosti budú prezentovať tiež modely PUMA x Porsche Design Xetic M, Xetic L a Xetic M Shift, ktorých zvršok so 100% recyklovanej sieťoviny a bezchrómovej kože, vrátane stielky Bloom dodávajú topánkam exkluzívny vzhľad.

XETIC Calibrate Runner
XETIC Calibrate Runner XETIC Calibrate Runner
XETIC Calibrate Runner XETIC Calibrate Runner
XETIC Calibrate Runner development
XETIC Calibrate Runner  form