Instagram    Facebook    YouTube

Textilná inovácia športovej obuvi od Adidas – Futurecraft Strung

STRUNG je robotická textilná technológia, ktorá transformuje údaje športovcov na materiál s dynamickým výkonom, každé vlákno v STRUNG  jednotlivo a plynulo mapuje pohyb.

Cieľom výskumu Adidas bolo interagovať s robotiku zmysluplným a kreatívnym spôsobom, v procese vytvárania a zdokonaľovania nového softvéru a hardvéru.
Obmedzenie cestovania, ktoré priniesla pandémia, priniesli nové výzvy preorientovania a maximalizovania efektivity na základe internetového prepojeniu robotov STRUNG umožňujúce odosielať informácie - vzory zvršku diaľku a to pre každý jednotlivý stroj.
Robotický, plne programovateľný automat funguje nad rámec toho čoho sú schopné existujúce metódy tvorby textilu, pozostáva zo sústavy cievok nití a „tkáčskeho" ramena schopného pohybovať sa vertikálnym aako aj horizontálnym smerom, tým umiestňuje priadzu v takmer ľuboľnej orientácii.




Zvršok predstavuje ľahký zámotok. Výsledný tvar je zaisťovaný tuhšími a silnejšími červenými niťami orientovanými v oblasti chodidla, špičky a päty (čo je potrebné pre podporu chodidla), a pružnejších žltých nití v prednej časti chodidla. Medzipodrážku tvorí mriežkový dizajn ADIDAS 4D vyrobený 3D tlačou. So STRUNG je konečný materiál kompozitný, po skončení procesu je možné obuv okamžite vyskúšať. Koncept je vyvinutý na krátke a intenzívne tréningové behy s rýchlosťou 5 m/s prípadne viac.
I keď po dvoch rokoch interného vývoja sa Adidas rozhodol urýchliť proces spoluprácou s dizajnérskym partnerom Kram/Weisshaar - štúdiom digitálneho dizajnu, STRUNG je stále v počiatočných fázach vývoja
Konečným cieľom je, aby platforma bola použiteľná pre rôzne druhy športov, a beh je len začiatkom. Adidas plánuje sprístupniť prvú obuv koncom roka 2021, prípadne začiatkom 2022.