YouTube  Facebook  Instagram   

Dámske luxusné čižmy letnej sezóny 2015

Menší pohľad na dámske „letné“ čižmy luxusných značiek v prebiehajúcej horúcej sezóne.
Ponuka výrobcov luxusných módnych produktov je pomerne skromná, preto bolo potrebné pri výbere zvoľniť kritéria na takú mieru, že viacero prezentovaných výtvorov sú viac sandálmi než letnými čižmami. Niektoré renomované značky ako napríklad Dior alebo Armani pre dané obdobie nevytvorili žiadne dámske čižmy, v ktorých by nehrozilo uvarenie nôh.
Prístup k vzduchu dostávajú nohy najčastejšie cez otvorenú pätu a špičku, než perforáciami v sáre.
A keďže sa jedná o produkciu luxusných značiek a návrhárov, nie je prekvapením, že cena nezriedka presiahne 1000 eur.

 

Alexander McQueen
Od Alexander McQueen je v ponuke jediný model a to až v dvoch farebných prevedeniach - členkové čižmy na úzkom, desať centimetrovom podpätku, navrhnuté z kožených komponentov v tvare lotosových kvetov.

 

Balmian obdobne ako ostatné značky prezentuje mix nízkych čižiem a sandál zložený z čiernych kožených pásov a zlatistých súčastí. Model Kali je viazaný dvojicou praciek na achilovke respektíve lýtku, kým Hopi prostredníctvom zipsu a v prednej časti so šnurovaním zo zlatistých kovových očiek D-prstencových tvarov. Čižmy vyniknú predovšetkým v kombinácii s džínsami, najlepšie modrých odtieňov.

Ponuka čižiem Dolce & Gabbana spĺňa prísnejšie kritéria pre letné čižmy, i keď podstavu v skutočnosti tvoria lodičky, vrátane dizajnu "mary jane", na ktorých je našitá čipkovaná nadstavba v jednofarebnej čiernej alebo červenej farebnej úprave, skrášlená kontrastnou kvetinovou výšivkou.
Exkluzivitu  výrobkov potvrdzuje kožená podrážka.


Giuseppe Zanotti Design zaradil do letnej kolekcie dva modely - členkové a vysoké čižmy z pochádzajúce z minuloročnej sezóny, a navrhnuté v gladiátorskom štýle. Predná a zadná časť je diagonálne previazaná sústavou kožených remienkov, ktoré spĺňajú viac-menej dekoratívny účel. Zapínanie má na starosti bočný zips.

 

Givenchy vyrukoval s vysokými čižmami s otvorenou špičkou, ktoré sa môžu popýšiť anatomicky tvarovanou sárou. Ale čo najskôr zaujme na výslednom návrhu je hrotový podpätok vsadený do klinovej nadstavby.


Chloé tiež prináša mix sandál a čižiem. Štýl prezentuje prepojenie semišových sandál s otvorenou špičkou na klinovou podpätku navýšenú  o stredne vysokú, prípadne vysokú siluetu s vykrojenými oválnymi otvormi so šnurovaním a otvorenou pätou. Členkové čižmy z jahňacej kože sú pre zmenu posadené na drevenom podpätku vysokom deväť centimetrov.


Louis Vuitton sa vytasil so slohom, ktorý je snáď  najbližšie k predstave letných čižiem, známych aj u neznačkových čínskych produktov. Zvršok z kože (semišu) najvyššej možne kvality je v prípade čižiem v štýle jazdeckej obuvi ako aj nízkych členkových výtvorov, perforovaný.



 

Monique Lhuillier zdieľajú obdobnú ideu ako návrhári z Dolce & Gabbana. Zvršok vysokých a nízkych členkových čižiem je zhotovený zo sieťovinovej látky mapovanej abstraktnou štruktúrou listov, dopĺňaných semišovými komponentmi.


Nicholas Kirkwood prináša svojský i keď nie originálny pohľad realizovaný na podklade gladiátoriek. Nohu po stranách obopína kožený, prípadne semišový pás v tvare vlnovky, na niektorých miestach spojený priehľadným plastom. Na vrcholku amplitúdy je cez očko prevlečená šnúrka, zips sa nachádza na zadnej - lýtkovej časti.


 

U Versace v sezóne 2015 nájdeme len jediný model vyhovujúci predstavám letných čižiem. Stredne vysoké čižmy z lakovanej kože, perforovanej  štvorcovými otvormi. Čižmy sú posadené na priehľadnej plexisklovej platforme a podpätku.