Instagram    Facebook    YouTube

Nano X verzus Metcon 6 ... a prečo Reebok nespája budúcnosť s CrossFit platformou

Existujú desiatky druhov tréningových topánok, pričom každá z nich môže byť zameraná na úplne odlišné činnosti a pohyby. Cvičebná obuv je navrhnutá tak, aby lepšie chránila nohy pri cvičení, ako sú bočné pohyby, skoky a zdvíhanie závažia. Medzi celosvetovo najobľúbenejšie tréningové tenisky sa radí modelová rada Nano od Reebok a Metcon amerických Nike.

V auguste 2020 boli vydané Metcon 6 zamerané na vysoko intenzívne cvičenie doma či v posilňovni.
Tréningová obuv Metcon 6 bola vyvinutá z predchádzajúcich verzií, pričom najväčšou zmenou v porovnaní s minuloročným modelom je nový zvršok zo sieťoviny, ktorý je o 18%  priedušnejší než Metcon5. Vrchné polyuretánové povrstvenie je taktiež prevzaté z Metconu 5, chráni topánku pred opotrebením v oblastiach s vysokým odieraním. V dizajne zvršku sa Swoosh logo (fajka) presunulo na prednú časť. Pre prácu s činkami je opäť prítomna vyberateľná klinová vložka Nike Hyperlift. Široká plochá podrážka s dvojzložkovou tlmiacou podrážkou akoby z oka vypadla Metcon 5. Všeobecne Metcon 6 neprináša mnoho zmien, i keď koncom leta 2020 by mal prísť ekvivalent so šnurovacím systémom FlyEase.

Metcon 6 Metcon 6
Metcon 6 Metcon 6
Metcon 6 Metcon 6
Metcon 6

Spoločnosť Reebok uviedla sériu Nano v roku 2011. Obdobne ako Metcon 6 aj desiate Nano preberá mnohé prvky predchodcu. Podrážka Nano X je rovnaká ako v Nano 9, dominantnou je medzipodrážka Ropepro. Medzipodrážka je zhotovená z peny EVA dvoch hustôt, s pevnejšou zadnou časťou a mäkšou prednou časťou. Zadná časť zvyšuje stabilitu, mäkšia predná časť tlmí dopady pri behu alebo skákaní, drop je opäť 4mm.
Zvršok Flexweave sa nachádza v prednej časti obuvi, jedná sa o odolné prekrytie ku ktorej je pripojený jazyk, stredná časť je vystužená lemovaniami. Flexweave je mäkká tkaná strečová textília s extra oporou a hustotou v oblastiach s vysokým oderom. Zmeny v porovnaní s Nano 9: polstrovanejší jazyk, flexibilnejšia predná časť zvršku, prepracovaný dizajn šnurovania, pozmenený pätný (TPU) oblúk a jeho polstrovanie, ktoré menej irituje achilovku, topánky sú o 30 gramov ťažšie (veľkosť EU 43) a majú o 50 gramov viac než Metcon 6.

Nano X Nano X
Nano X Nano X
Nano X Nano X
Nano X

A teraz k druhej časti nadpisu a k ukončenie spolupráce Reebok a nielen Reebok-u so značkou CrossFit. Ľudia automaticky spájajú Reebok a Nano s CrossFit, kvôli tomu, že sa Reebok snažil osloviť široký trh s fitnes v spolupráci s CrossFit, ako aj takmer s 10-ročným sponzorstvom súťaží CrossFit Games.
CrossFit je značka zo sveta fitness, ktorú vytvoril Greg Glassman, jedná sa o registrovanú ochrannú známku spoločnosti CrossFit, Inc., založenú Glassmanom a Lauren Jenaiom v roku 2000 v Kalifornii.
CrossFit „kontroverzia“ vypukla začiatkom júna 2020, keď  „Výskumné stredisko pre metriky a hodnotenie zdravia“ Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) popri Washingtonskej univerzite v Seattli na sociálne sieti Tweeter s hashtagom #BlackLivesMatter napísalo: „Rasizmus a diskriminácia sú kritické problémy verejného zdravia, ktoré si vyžadujú urgentnú reakciu.“
Glassman na tento tweet odpovedal: „Je to Floyd-19.“ A v ďalšom dodal: „Vaša neúspešná analýza nás dostala do karantény a teraz budete modelovať riešenie rasizmu?“ Tieto komentáre spôsobili  rozruch na sociálnych sieťach a to aj medzi majiteľmi telocviční CrossFit, ktorí sa na protest spájania pandémie so smrťou Georga Floyda rozhodli ukončiť spoluprácu s CrossFit (pozn. niektorým majiteľom to prišlo vhod, keďže za používanie CrossFit platili nemalé licenčné poplatky), k tomuto kroku sa rozhodol taktiež Reebok, či natrvalo, ukáže najbližšia budúcnosť. Glassman sa neskôr za tieto komentáre ospravedlnil, následne rezignoval na pozíciu výkonného riaditeľa a nakoniec značku predal.

Zdroje:
reebok.com, nike.com, runningshoesguru.com, youtube.com, washingtonpost.com, cbsnews.com, wikipedia.org